Solenergi är bra men kan ev påverka hälsan.

Solenergi är bra men kan ibland försämra hälsan.

Denna artikel vill lyfta solenergins potential men också nämna de brister som finns (med fokus på hälsopåverkan från solel) och föreslå lösningar.

Anledningen till detta fokus är att hälsopåverkan fått minst uppmärksamhet av bristerna och den påverkar alla som har solelspaneler i närheten.

Den fantastiska Solen

Solen är vår överlägset bästa energikälla – överflöd, tillgänglighet, renhet och ibland effektivitet.
[Effektivet = hur många % av källan som omvandlas till elektricitet.]
Solen dränker Jorden med otroliga mängder energi* oavbrutet och är tillgänglig för alla dagtid.
Den ger många ekosystemtjänster [1] och direktenergi till organismer och den kan enkelt ledas & koncentreras för värme i människors hus & vatten. Det är endast när vi försöker omvandla den till elektricitet (för våra system) som effektiviteten är låg.
* Om vi tar vara på en bråkdel av den energi som når Jorden kan den ersätta all annan form av energi. [2]

Inom begreppet solenergi ryms både solel och solvärme. Solel utvinns från solceller och bidrar till elförsörjning medan solvärme kommer från solfångare och bidrar till uppvärmning av en byggnad.

Men knappt 2% av elen i Sverige kommer från Solen. [3] Gäller förvisso nätansluten produktion (om man ser totalt så blir siffran liite högre) men det är ändå pinsamt lågt.

Solen är vår överlägset bästa energikälla, därför är det synd att människans solteknik är så ineffektiv och skapar elsmog.

Problem/utmaning

1) Till att börja med så bör vi minska behovet (från industri f.a.).

2) Sedan är det orimligt att det ska falla på enskilda individer att förstå problematiken (helheten) och sedan ta sig tid, energi och pengar för att försöka lösa den … vilket ofta blir en snabb, billig lösning (som nuförtiden är av bristande kvalitet i utbudet) som låter väldigt bra i reklamen.
Det bör skötas på makronivå (staten el liknande) att ombesörja kvalitet/hållbarhet i en fundamental del av samhällsstrukturen.

3) Fokus: Soltekniken är bristande. Dels för att vi behöver lagra (vilket också är en utmaning än idag), dels för ineffektiviteten. Det ger även viss miljöpåverkan vid produktion av solpaneler etc. Men hälsomässigt så är den stora bristen ”smutsig el” som skapas när vi modifierar den el som solpaneler genererar.

Smutsig el och hälsa.
Hälsopåverkan kanske är okänd för vissa men nästan alla solpaneler har den:
Det skapas ”smutsig el” och magnetfält* kring panelen, och elens störningar löper längs med alla elledningar i hemmet. Optimerarna är den vanligaste källan till störningar, men även växelriktaren skapar lite ”smuts”. [4, 5]

Dessutom finns numera ”smarta” solceller (Ericsson t.ex.) vilket skapar RF/EMR.* [6] Och vad händer när Musk kopplar samman cellerna med Teslabilarna och Starlink? [7] …
Tja, vi får t.ex. förstärkt elsmog och annat som ingår i 5G-konceptet (extern kontroll & övervakning samt att dina celler kopplas samman med den globala WiFi- och IoT-infrastrukturen … som alltsammans är en del av S.M.A.R.T.-konceptet).

* Smutsig el och magnetfält är komponenter som ingår i vår elsmog-exponering (tillsammans med strålning RF/EMR som är den dominerande komponenten).

Alla människor påverkas av detta (inte bara elöverkänsliga), men det är inte alla som påverkas lika mycket och de flesta förstår inte att påverkan kommer från solpanelen. [8]

Girighet, korruption och bristande kontroll & kunskap har skapat den bristande solhantering som idag dominerar Jorden.

Liknande sker med elbilen – ett bra koncept som misskötts och som baktalas i diverse media. Det skapades bra elbilar redan i början av 1900-talet, men sedan gick det utför … men det är en annan historia.

Vad göra?

Solceller skapar merpart av elsmogen via optimerare så välj bort dessa. [4]
De flesta solpaneler funkar bra utan optimerare, och de är ett tillval (sällan förinstallerad), så säg till panelproducenten att du ej vill ha optimerare.

Numera finns även ”smarta” solceller = välj osmart. OBS: Ibland har leverantören inte koll på detta så var tydlig med ”Jag vill ej ha smarta solceller”.

Sätt filter mellan solpanelen och bostadens el-ledningar, se ”Elsanering” i denna länk . Tips: Om du har ett eget hus och är ambitiös, kan du ändra hemmets el från Växelström (AC) till Likström (DC).

Fler exempel på skydd och vad göra.

Sist men inte minst bör vi bli medvetna om att hastigheten i teknikutvecklingen och reklamen har gjort oss blinda/hjärntvättade att jaga efter det nya ”smart”.
Och att vår intelligens snabbt håller på att flytta från oss själva in i ”smarta” produkter … som säljs in som lösning på flera saker idag.
Det är istället naturen som har svaret på allt, och då vi inte klarar oss utan den så är lösningarna (på nästan alla problem) Biomimicry.

Slutsats och summering.
Solenergi är bäst av energialternativen idag, men människans sätt att hantera den har stora brister.
Vi måste prioritera att neutralisera/ta bort riskerna så att vi snabbt får bra energisystem … där solen är klart dominerande.

Satsa även på att medvetandegöra om elsmogens risker (från solel bl.a.), och hur man kan åtgärda/skydda … fram till att nya effektiva & hälsosamma system är på plats.

Referenser

1] Solens funktioner. SNF (2021). https://www.naturskyddsforeningen.se/faktablad/vattnets-kretslopp-och-fotosyntesen/

2] Mängden solenergi: https://energikontorsyd.se/solenergi#

3] Statistik solel m.m. https://svensksolenergi.se/statistik/elproduktion-fran-solen/

4] Optimerarna är den vanligaste källan till störningar. https://maxicom.se/Solcellspaneler.htm

5] installera filter (se ”Elsanering” i länken https://vagbrytaren.se/teknik/solceller/index.html ).

6] ”Smart” solteknik: https://www.ericsson.com/en/industries/energy-utilities och https://www.greenlancer.com/post/new-solar-technology .

7] Musk satsar på solceller, elbilar, Global Wi-Fi m.m. https://www.tesla.com/solarpanels

8] Hälsopåverkan, skydd och vad göra.

.