Lucka 6: Vatten

Vatten – en källa till liv

Vatten, mat och sömn tillhör våra mest grundläggande behov.

Planeten vi bor på är till cirka 70% täckt av vatten, och våra kroppar består till cirka 70% av vatten. För både planeten och våra kroppar är vatten avgörande för att våra system och kretslopp över huvud taget ska fungera.

Bara vanligt vatten?  70% av planeten är täckt av vatten men nästan allt är saltvatten/havsvatten. Mindre än 3% av allt vatten är sötvatten, och endast 1% sägs finnas tillgängligt som dricksvatten!

Utöver den grundläggande biologiska processen spelar vatten en central roll i våra liv på andra sätt också. Hur mycket vatten krävs för att producera mat, prylar, energi m.m? Hur mycket vatten behövs för just min livsstil, och hur kan jag minska på den förbrukningen?  Svaren finner ni här: Water footprint 

Som livsmedel  Vi behöver egentligen aldrig dricka något annat än vatten. Näringsämnen och smaker vi vill få i oss bör komma via maten. 
MOHK tar helt avstånd från den genomsnittliga läsken: En dryck som till stor del består av raffinerat socker och andra tillsatser våra kroppar inte behöver. Ingredienserna tillsammans med kolsyran sänker dessutom pH-värdet i kroppen = dåligt.  Det sker även en betydande miljöpåverkan vid tillverkning av läskens flaska/burk.

Rent vatten?  Vi bör få i oss tillräckligt med vatten för att må bra (kvantitet), men kvaliteten är minst lika viktig. Människans förorenande aktiviteter har ökat markant sedan 1700-talet, vilket lett till bl.a. övergödning och toxiska nivåer i dricksvatten. Ofta är dricksvatten i Sverige ”godkänt”, men något så grundläggande bör förstås vara med beröm godkänt.  Kolla med miljö- och hälsoskyddet i din kommun vilken status vattnet i ditt område har, och fråga även om vattenrören blivit relinade/plastklädda (risk för bisfenoler). Tyvärr finns det oönskade kemikalier som reningsverken inte stoppar.

Om man vill rena sitt vatten hemma, finns det olika metoder och renare av olika kvalitet. Testa er fram med hjälp av andras erfarenheter, dina egna sinnen, eller t.o.m. ett  laboratorie om möjligt. 

Mer om … förorenat vatten i Sverige … vattens kvalitet och betydelse … vattenanalys och filter … olika sätt att rena vatten … naturlig vattenrening … rena med solenergi (U-landsanpassat) … undersökt vatten och tips på vattenrenare (inkl test).

Generellt  Vattnet är en av våra viktigaste naturresurser, vilka ska respekteras och användas sparsamt.  Skål!

Till julkalendern och de andra luckorna →