Lucka 10: Miljö

Det där lilla ämnet ja 😉  Miljön/naturen/planeten – grunden för allt liv, och plattformen som vår existens och hälsa vilar på.  

Detta megastora ämne hade kunnat ha en egen kalender – med 365 luckor – så ni förstår själva att denna lucka blir väldigt generell och relativt kortfattad.

Miljön och hur vi påverkar den   

Planeten är en självreglerande organism med många system på olika nivå (luftmassan, klimat, skog, lokalt ekosystem, osv). Naturen med alla dess olika ekosystem är ett komplicerat, integrerat och väl balanserat system som utvecklats på egna villkor över miljontals år. Den förser oss med föda, vatten och naturresurser samt ekosystem-tjänster som t.ex. att rena luft eller vatten.

Men vår snabba omställning av de mänskliga samhällena har haft en intensiv påverkan på planeten. Varken vi själva eller planetens system har hunnit med att anpassa sig, vilket lett till att vi människor avsevärt försämrat livsmiljön för nästan allt levande på denna planet. Vi påverkar genom förorening, klimatpåverkan och uttag av naturresurser.

Men det är inte nattsvart och hopplöst – ökad medvetenhet, vilja och faktiskt agerande gör att vi börjar vända på vissa av de negativa trenderna.

Miljöutbud och lösningar

Det finns faktiskt redan lösningar på många av dagens miljöproblem, men ibland går det långsamt eller t.o.m. inte alls pga olika typer av hinder. Pengar, vilja och infrastruktur är några vanliga hinder (läs: ursäkter).
Och mainstraim media tenderar att skriva om negativa miljösaker snarare än positiva, så det är inte konstigt om folk tror att det är så illa att det inte är lönt att bry sig.

Jag är den förste att hålla med om det allvarliga läget, men jag har också koll på att det händer väldigt mycket positivt miljöarbete dagligen på denna planet. Folk som arbetar hårt och osjälviskt och ibland inte ens får ett tack eller uppmärksammas. Och det finns ett större utbud av miljöanpassade produkter och tjänster än någonsin tidigare – särskilt i ett land som Sverige. Och tack vare Internet kan stora folkmassor snabbt utbildas, guidas, inspireras och höja den viktiga medvetenheten.

Konkreta exempel

Oavsett omställning är det bra om den börjar hos dig själv – inom dig – då går det snabbare och lättare. Vi har pratat tidigare om att minska (inte överkonsumera), men ibland behöver man köpa saker – mat åtminstone.

Och om man vill köpa miljöanpassat kan man göra det enkelt för sig: Leta efter miljömärkningar så får ni produkter som är bättre än genomsnittet. I bilden (nedan) kan ni se en mångfald av miljö- och kvalitetsmärkningar som täcker in mat, textilier, energi, kosmetika, elektronik, hygienprodukter, leksaker, träprodukter m.m.m.

”Men de e ju så dyrt med sånnna produkter…”   – Nej, det är lite av en myt. Man kan t.o.m. spara pengar om man lever en riktigt ekologisk livsstil.  Dels handlar det om att prioritera hur man spenderar sin månadslön, dels om att ha rätt perspektiv. (Vad är det egentligen jag betalar för när jag köper miljöanpassat, och vem betalar den dolda miljökostnaden om jag köper en mycket billigare pryl från Kina?) När det gäller mat så spenderade Svensson ca 50% av sin lön på 50-talet. Idag är motsvarande siffra ca 15%(!).

Här har ni (många) tips för en grönare vardag + avslutningsvis goda nyheter och inspiration från tre källor:

Positive News – Planet  +  Camino magasin  +  Good Environmental News (Facebook)

Till julkalendern och de andra luckorna →