1mat

Lucka 1: Maten är nr 1

Inte för att detta är lucka nr 1, utan snarare för att mat är vårt mest grundläggande behov – som påverkar både hälsa och miljö.

Näring är centralt för allt levande på vår planet. För oss människor handlar det lika ofta om undernäring som övernäring och felnäring. För de flesta av oss som läser detta är inte maten en fråga om överlevnad utan snarare om välmående – tillsammans med andra faktorer är maten en av de viktigaste. Tacksamt nog är kost som får oss att må bra också bra för miljön.  Nedan följer korta och övergripande tips.

Mat för miljö och hälsa

Köp ekologiskt!  Mer näring, färre gifter, inga genmodifierade organismer (GMO). Om ni inte handlar allt eko så är dessa val viktigare: Kaffe, kött & mejeri, potatis, banan, vindruvor, persika, selleri, körsbärstomat, jordgubbar, äpple m.fl. Och gällande GMO så är soja, majs och raps viktiga att välja eko.
8 sätt att döda myter om ekologiskt

Naturligt = eko-logiskt. När mat produceras på naturens villkor så är den eko-logisk (oavsett om det finns en certifiering/miljömärke). Sträva efter kvalitet i odling, slutprodukt och ätande = Kvalitarian.

Ät mindre kött  Minska främst på nötkött då det har störst påverkan på miljö & hälsa. Och när ni väl äter kött så välj ekologiskt eller svenskt naturbeteskött (t.ex. lamm, fågel eller vilt). En kost rik på grönsaker gynnar din hälsa bl.a. för att det motverkar lågt pH-värde (försurning) i kroppen.
Är du van att äta kött varje dag? Börja med att köttbefria en dag per vecka och öka sedan. Ta hjälp av recepten nedan.

Köp lokal mat  Då blir den automatiskt säsongsanpassad, och du kan t.o.m. hälsa på bonden och kolla läget (ibland odlas det eko utan certifiering). Småskaligt, regionalt & biodynamiskt jordbruk gynnar miljön och dig. En rapport om detta

Välj rätt fisk  Fiskätare vet att det kan vara utmanande att hitta hållbar fisk – dels ska den inte vara utrotningshotad, dels helst inte full med gifter heller. Tur att det finns guider på nätet för båda dessa faktorer.
Undvik lax och strömming från Östersjön (framför allt norra delen) samt havsöring, ål och jätteräkor/scampi.

Detox-mat  Alla behöver vi avgiftas ibland, det är bara en fråga om hur mycket och hur ofta. Oavsett just din situation så gynnas man av att äta nyttig & avgiftande mat. T.ex: Chlorella, vetegräs, omega 3, selen, vitlök, broccoli.
Genom att äta ”Raw food” gynnar ni hälsa och miljö på flera olika sätt.
Detox återkommer i en egen lucka nära dig snart 🙂

Värdefulla mat  Slösa inte med mat (vi kastar 20-30%). Dra ev ner på “lyx” (lördagsgodis äter man inte varje dag).
Ett bra sätt lära sig värdet av mat är att odla själv (inomhus, växthus, trädgård, aquaponics, stad). Och det är välgörande att sticka händerna i myllan samt känna tillfredsställelsen av att skapa mat. 
Hur stor del av din lön går till mat? (Och hur stor del går till andra inköp?)

Recept  Om man vill äta mer vego eller skapa hållbara julgodsaker kan dessa länkar vara till hjälp & inspiration:

Rawfood + Baljväxter + Vegetariskt 1 Veg 2 + ”5 sätt att äta dig miljösmart”   

Smaklig spis!

Till julkalendern och de andra luckorna →