Julen kan vara vit och grön samtidigt, och grön kan syfta till både växter och miljöanpassat – MOHK ger tummen upp till alla varianterna. Men i denna lucka fokuserar vi på miljöanpassningen (som ju även gynnar hälsan … vilket ni säkert redan har hört).
Våga förgröna
Alla tidigare råd om miljöanpassning gäller förstås vid jul också, men eftersom många av råden kan anpassas speciellt till julen är det inte fel med en egen lucka till detta.
Det finns ganska mycket om en grönare jul om man söker på nätet, men jag nöjer mig med Naturskyddsföreningens samlade tips.
Och som vanligt kan man behöva ifrågasätta sina egna förväntningar och attityder, vilka styr beteende och upplevelse (av t.ex. hur lyckad julen blev). Kan man ha en god jul utan gran, julskinka och 15 julklappar per person? Jag ställer frågan till er men förväntar mig inget svar – det viktiga är att ni själva får svaret och funderar kring det.
Texten ovan handlar om miljöanpassning – t.ex. att minska och förenkla – men har förstås betydelse för vår hälsa också.
Det är inte konstigt att ”julstress” är ett etablerat begrepp numera.
# Det är ok att inte hinna med allt innan jul.
# Det är ok att skippa eller förgröna saker.
# Det är ok att skippa julen helt och hållet, om du vill det.
Oroar du dig för vad andra kommer att tycka? Även en traditionsbunden familj lär ha förståelse då det handlar om din hälsa. Ibland behövs bara att någon tar första steget.
En eko-logisk jul gynnar både miljö och hälsa.