Morden vid midsommar

(dramatiserad sommarläsning baserad på fakta)

Publicerad 17 maj 2014

Uppdaterad 19 juni 2018

Midsommar är traditionellt en fruktbarhetens högtid då man tackar den livgivande solen för överflödet och ber om fortsatt välstånd. För några hundra år sedan kom midsommarstången in som den självklara fruktbarhetssymbolen, och sedan även traditioner som sju blommor under kudden och kransar i håret. Några vanliga blomsorter som används till dessa traditioner är: Blåklint, vallmo, rödklöver, smörblomma, prästkrage, maskros … gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol …

Exempel på mat till bina

Men hur många firar idag midsommar med tacksamhet och vördnad, och hur många är bara glada att få en långhelg?

Våra pollinatörer (bi, humla, fjäril m.fl.) gillar också sommartiden, men de firar normalt midsommar med att arbeta (samla näring för artens överlevnad). Det intressanta här är att de samtidigt pollinerar grödor, och är därmed avgörande för människors matproduktion (t.ex. jordgubbar). De flesta grödor som odlas i världen idag är pollinerade och till största delen av bin.

Så om vi vill fortsätta att ha gott om mat av god kvalitet, bör vi hålla bina friska.

Hur håller vi bina friska?

  1. Sluta förgifta bina! (Bara en så’n sak) Odla/köp ekologisk mat, så minskar du risken att de utsätts för bekämpningsmedel (t.ex. Roundup) som är en av anledningarna till massbidöden.
  2. Minska elektrosmogen: Strålning från trådlös kommunikation påverkar bin m.fl. på flera sätt. Denna fundamentala faktor saknas tyvärr ofta i miljöarbete.
  3. Ge dem mat. Plantera växter som bi och andra pollinatörer gillar – t.ex. Blåklint, vallmo, rödklöver, smörblomma … ooops vänta nu här – var det inte samma som …  jo just det.

Vilken otrevlig liten paradox. När vi firar midsommar och ber om goda skördar så får det motsatt effekt tack vare blomsterplockandet. Istället för att gynna frodighet så bidrar vi till ett massmord – ett massmord som biter oss i baken ganska snart … om vi inte gör något vill säga.

Gör t.ex. en enkel sak som att bara låta blommorna stå kvar. (Hur radikal får man bli liksom 🙂 och hur enkelt kan det vara att göra en insats för några av de mest utsatta arterna på planeten idag?)

För att inte tala om den tid du sparar genom att inte behöva plocka blommor, snickra stång, klä och resa stång, binda kransar osv.  Tid är något av det finaste man kan ge till någon i modernt samhälle som vårt. Vad gör du med denna extra tid?

Utöver tidsgåvan har du hjälpt bin och andra pollinatörer, och naturen som helhet … och därmed även oss människor. En winwinwinwin-situation helt enkelt.

En annan paradox är när man sitter vid ett midsommarbord fyllt med mat och dekorerat med blommor (på bordet och i håret), och äter sig övermätt … men sedan viftar (och ev skriker pga av en ”nära naturen-upplevelse”) om ett bi skulle försöka komma åt maten (blommorna) vi stulit från dem – stulit från de som arbetat hårdast för att få fram överflödet av människors mat.

Bin är inte aggresiva och vill oss inget ont, de vill bara ha mat. Men om de visste att vi tagit deras mat för att ”det är ju så fint med blommor”, kanske de hade stuckit. Nu sticker de bara sin väg (bikollaps).

Nu är det ju inte så att det kommer att regna döda bin och humlor ur luften för att du plockar några enstaka blommor någon gång, men vi kan heller inte bortse från att vårt blomsterplockande är en droppe i bägaren … och vill ju inte gärna bli droppen som fick bägaren att rinna över. 

Mer info

Mer om hur du kan hjälpa bin: Vattenskål + bihotell + mer mat  (pollinatörer behöver livsmedel, bra boplats och en oförgiftad levnadsmiljö … liksom oss)

Odla bin själv + stadsodling (Malmö) 

Donera + bli bi-fadder + stöd en lokal biodloing 

Namninsamling: Save the bees

Blandad info: Varför händer det, konsekvenser, och vad kan jag göra? + Ny forskning visar samband mellan Aluminiumförgiftning och bikollaps.   

Naturskyddsföreningen: Rädda bina + ”Grön” midsommarmat .

Intressegrupp: Bee against Monsanto (Facebook)

Mer fakta

Ny rapport: (fritt) Aluminium = bidöd + Infografik om bi och gifter + Ytterligare orsak bakom bidöd.

Rapport om hur naturen som helhet påverkas av elektrosmog.

Dokumentärer: More than honey + Queen of the sun

Bi som dricker