Lucka 13: Rent och fint

Snart är det dags för julstädning, och denna lucka bjuder på tips om hur man kan göra hemmet rent och fräscht utan att påverka miljö & hälsa negativt.

Rengöring

Att städa hemmet med jämna mellanrum är inte bara för att det ska se trivsamt ut, det gynnar även hälsan – om man gör det på rätt sätt.

Ett genomsnittligt hem har relativt många produkter som släpper från sig kemikalier vilka sprids i luften eller samlas i dammet (se luckan om att minska prylar). Utöver att minska på antalet prylar kan man hålla dammet i schack genom att städa.
Men använd inte produkter med varningsmärken och som doftar skarpt, för då tillsätter du fler dåliga kemikalier än vad du tar bort.

Damm kan tas om hand av en mikrotrasa eller fuktad mopp.
Om man behöver starkare saker kan man gå till skafferiet: Ättikssprit, bikarbonat, bakpulver och citron täcker in nästan alla behov. Eventuellt kan man behöva komplettera med såpa. Alla dessa produkter är naturliga och vissa kan t.o.m. köpas miljömärkta.  Här är tips om hur man kan använda produkterna.

Även när det gäller disk och tvätt ska man använda så snälla medel som möjligt – gärna med både miljömärkning och allergimärkning.

Rena luften

Vädra sitt hem bör man göra ännu oftare än man städar. Luften i hemmet är 2-5 gånger sämre än luften utomhus så ett sätt att höja kvaliteten på luften är att vädra.

Ett annat sätt är att ha många växter hemma, då flera gröna växter är duktiga på att rena luft (se några bra exempel). Dessutom fuktar och syresätter de luften, vilket är extra viktigt inomhus.
Ju fler växter, desto mindre behov av att vädra*. Att inslag av natur även skapar mer harmoni gör ju inte saken sämre.   
* = Sovrummet bör ha några få särskilda växter, t.ex. Svärmorstunga. →

Ett tredje sätt är att jonisera luften – t.ex. med en saltlampa.

Vår totalhälsa gynnas av naturliga tillstånd och miljöer.
En genomsnittlig svensk lägenhet är inte särskilt naturlig då luften är sämre och visuellt naturfrämmande. Dessutom går vi ibland för långt med hygienhysterin. Inte nog med att minsta lilla smuts, doft eller svett ska bort på direkten – vi använder dessutom ofta olämpliga kemikalier för att ta bort dem.

Smuts, kroppsdofter och svett är naturligt. Cillit Bang, Glade doftspray och Rexona Maximum Protection är inte naturligt.

Naturligt och onaturligt är en röd tråd som återkommer i luckor framöver. Till nästa gång: Välj den naturliga vägen … så ofta som möjligt.

Till julkalendern och de andra luckorna →