Lucka 4: Mer parfymfritt

Vi har idag en exponering av kemikalier som inte är naturlig och som vi inte hade för bara 50 år sedan. Parfymämnen är en grupp som ökat mycket och kan vålla problem.

Parfymer kan definieras olika och finnas på många olika ställen, vilket skapar en större negativ påverkan än nödvändigt och försvårar för oss som vill minska på parfymer och parfymerade produkter i vardagen.

Affisch att sätta på t.ex. en arbetsplats

Tips för en mer parfymfri vardag

Parfymbanta  Steg nr 1 bör vara att minska på parfym du faktiskt tillför din kropp själv så minskar du exponering – både för dig själv och för andra (det kan finnas känsliga personer i din omgivning som inte vågar säga något). Och även om du själv inte tycker att du besväras så kan det ändå innebära en betydande irritation för dina system som kan ge effekter i samverkan med annan typ av exponering (Cocktaileffekten) och på sikt även symptom.

Vad och var?  Det finns olika typer av doftämnen och parfym som har olika påverkan. En ”riktig” parfym av hög kvalitet kan irritera mindre än en produkt med ett tillsatt parfymämne som knappt syns i innehållsförteckningen. 
Kan finnas i rakvatten, tvätt- och sköljmedel, hygienprodukter (deodorant, tvål, schampo, hårspray, lotion) och rengöringsmedel. Ftalater används ibland som doftbärare.

Undvik särskilt parfymerad plast, doftljus, och luftfräschare.

Numera doftsätts även saker som kläder, leksaker och hela butiker för att öka konsumtion.

Åtgärder  Parfymbanta ditt hem och dig själv. Köp produkter märkta med symbolen till höger och ev kompletterade med miljömärkningar. Gör eget. Ditt liv behöver ju inte vara fritt från doft, men välj naturliga dofter från t.ex. blommor, frukter, örter eller eteriska oljor.

Vid behov kan man behöva be sin arbetsplats/skola/dagis om hänsyn.

Vistas i naturen emellanåt för en detoxeffekt.

Öka din medvetenhet (se nedan).

Medvetenhet  Är du medveten om dofter/lukter/parfym i din vardag? Var finns de … och varför? Har du eller någon annan placerat doften eller finns den där naturligt? Har du en förväntan knuten till doftsammanhang – t.ex: ett nystädat badrum ska dofta lite skarp kemisk citron, eller att nytvättat ska dofta ängsblommor?

Vad skulle det innebära om du t.ex. tvättade dina kläder med ett helt parfymfritt tvättmedel?

Måste du själv dofta något när du är nyduschad? Hur doftar din partner – egentligen?

Det är vanligt att vi förknippar renhet och fräschhet med tillsatta dofter, vilket egentligen är onaturligt. Naturens egna dofter finns kring oss för att berätta något om kvaliteten i mat, vatten, luft … och kanske även om vår partner 🙂  Om vi använder syntetiska dofter lurar vi våra sinnen.

Generellt  Belastningen/exponeringen behöver minska överlag i vårt samhälle. Den ökande andel känsliga och drabbade personer (MCS och HSP) är delvis ett resultat av denna exponering. Mer om detta i en kommande lucka.

(Men ni som vill veta mer redan nu kan läsa här om MCS.)

Här hittar ni mer info om dofter och känslighet.

Vardag som fest – parfymfritt är bäst

Till julkalendern och de andra luckorna →

"Luftfräschare" är en koncentrerad samling av olämpliga kemikalier.