Lucka 16: Besök ett spa

I denna lucka unnar vi oss lite lyx och höjer vårt välmående genom att vistas (minst) en dag på ett spa.

Hållbar lyx

Lyx är sådant man unnar sig ibland, som sätter guldkant på tillvaron och som helst gynnar din hälsa (och miljön). Spa passar in på denna beskrivning.

Genomsnittspersonen har en lite nedbrytande ohälsosam livsstil, och dessutom lever man kanske i en ohälsosam stadsmiljö eller i ett inhumant samhällsklimat, vilket kan stressa kropp & sinne.
Det innebär att vi måste väga upp med god kosthållning, motion, mentalt arbete och avkoppling för att höja välmåendet.

Mycket kan man göra på egen hand, men ibland bör man låta någon annan ta hand om en. Även om man är duktig på att ta hand om sig själv, blir det en större och djupare effekt att släppa taget och bli ett litet barn som läggs i andras händer.

Gynna din totalhälsa

Ett spa är ett bra exempel på där detta kan ske: Avkopplad miljö där kroppen på olika sätt tas om hand för att stimulera den självläkning som vi är beroende av. Även mentalt blir det en avkoppling – om man låter det ske vill säga … om man vill ”spara tid” och jobba medan man är där, eller om man åker dit med en kollega och det uppstår jobbsamtal oplanerat, leder det till en försämrad effekt av vistelsen.

Åk dit med någon du vet att du kan koppla av med – eller ännu hellre dig själv.
Är du sällan själv eller tycker att det är obekvämt? Då är det ännu större anledning att åka själv, då det förmodligen gynnar din personliga utveckling och hjälper dig att komma i kontakt med din kropp. (Totalhälsa)

Stanna en hel dag eller varför inte en hel helg om man har möjlighet. (Det blir en minisemester med stor verkan.) Unna dig själv eller ge denna uppskattade gåva till någon annan.

Det finns ett antal spa som kan erbjuda olika saker.  Här är några exempel.

Släpp taget, sluta kämpa – och låt livet komma till dig med lätthet.

Till julkalendern och de andra luckorna →