Lucka 15: Detox

Avgiftning eller ”detox” behöver vi alla mer eller mindre, för att vi ska må bra. Det finns många former av detox, och kan anpassas till vem som helst.

Vår fantastiska kropp arbetar hela tiden med att försöka hålla oss friska – bl.a. med hjälp av avgiftning/detox. Så när vi väl gör medveten, aktiv och tidsbegränsad detox är det egentligen bara ett komplement till den konstant pågående detox kroppen hjälper oss med.

Unna dig en drink

Olika detox

Man kan detoxa med olika verktyg och olika metoder – man kan t.ex. använda mat som verktyg fast med olika metod: Metoden kan vara att ta bort maten (fasta) eller att ändra vad du äter (utrensande mat).

Här är en kort icke komplett lista med metoder:

  • Tarmsköljning
  • Saltvattenkur
  • Fasta – med eller utan utrensande vätska (t.ex. vätska från superfoods eller urin)
  • Sparsam diet, endast bestående av detoxmat. (Kan pågå konstant som en livsstil)
  • Normalstor diet, men bestående av detoxmat. (Kan pågå konstant som en livsstil)
  • Komplettera ovan med mental- och elsmog-detox (se nedan).

De är rangordnade efter hur snabba och kraftiga de är, med de långsammaste och mildaste sist i listan.

Din nuvarande status avgör vad som passar dig bäst för tillfället men var medveten om att en snabb och kraftig utrensning kan innebära att du mår sämre än nödvändigt och det kan ta tid för kroppen att anpassa sig.  Generellt när man gör utrensningar/läkningar kan det upplevas som om att man mår sämre en kort period (det är normalt). Men detta förstärks vid en snabb och kraftig förändring.

Det bästa är förstås att ha en holistiskt hälsosam livsstil och att bo i en hälsosam miljö, för då behöver man nog aldrig göra en detox utöver kroppens egen. Men då väldigt få människor lever på detta vis brukar detox behövas. Det näst bästa är att leva så hälsosamt som möjligt* och tillämpa sista punkten i listan. Men om man levt ohälsosamt en längre tid och behöver en kraftig kickoff, kan de övre punkterna vara befogade.

Ett sätt är att undvika skadliga kemikalier (app)

Superfoods är en populär term nuförtiden som syftar på livsmedel som är extra näringsrika och nyttiga.
Ett enkelt sätt att höja kvaliteten i sin kost är att blanda in superfoods oftare – helst i rå form (raw food ). Man kan även basera kosten helt på superfoods och därmed hamna på sista punkten i listan.
Den röda tråden i superfoods är att fylla näringsbehov på ett balanserat sätt och att stimulera både självläkning och utrensning.

Här är några exempel på supermat: Broccoli, ingefära, hampafrön, kakao, chiafrön, nigellafrön, basilika, koriander, persilja, vitlök, vetegräs, chlorella. Komplettera med tillskott vid behov (t.ex. vitamin C + D samt magnesium, kalium och selen). 
Och förstås rikligt med rent och levande vatten.

Ayurveda passar bra även i detta sammanhang då den innefattar rening (detox), individanpassad kost och de mentala aspekterna.

För maximal effekt bör man göra en mental detox samtidigt (eller oftare). Minska på externa intryck i form av nyheter, reklam och Internetsurfande generellt.
Gör även elsmog-detox: Pausa exponering från t.ex. smartphone, och boosta god energi. Öka meditation och yoga. Allt detta bidrar till en mer ostörd process i kroppen, minskad stress och att vi lättare ”hör” kroppens signaler.

Länkar: Detox + Detox gently + Kemikalieappen . 

Till julkalendern och de andra luckorna →