Lucka 3: Plasten i våra liv

Detta mångsidiga material är en del av allas våra liv på något sätt.

Av de material vi människor använder (trä, metall, papper, glas, textil etc) så är plast det yngsta. Men trots att vi haft plast en relativt kort tid har den blivit det vanligaste inslaget i vår vardag: Våra hem är fyllda med produkter som kan vara helt i plast eller ha små detaljer av plast kring andra material.

Det finns olika typer av plast (se nedan) som påverkar miljö & hälsa olika, men generellt kan man säga att plast är ett riskmaterial då även bättre plaster ibland är sämre än andra material.

Några korta råd om plast

Plastbanta:  Minska på inköp av plastprodukter, och kolla genom hemmet för att rensa ut vid behov (kan lätt ordnas med en  Heminventering). Se även tips nedan.

Olika plaster:  Som en liten hjälp kan ni titta på de symboler som brukar finnas på plastprodukter.

Undvik framför allt nr 3 och 6, och var uppmärksam på 7:an. Kategori 3 är PVC, och den är dålig som den är, men i PVC är det dessutom vanligt att man tillsätter mjukgörare (ftalater) som gör det värre. Kategori 6 brukar finnas i engångsmaterial – t.ex. muggar och Take away-behållare i frigolit. Kategori 7 är lurig då här finns både bättre och sämre plaster. En dålig plast är polykarbonat (PC), medan en bättre 7:a kan vara en biobaserad plast (t.ex. cellulosa eller stärkelse från vegetabilier). Undvik plasten om du är osäker, eller använd den försiktigt.

Hopphäst i PVC + ftalater

Mjuk plast:  Om man vill göra det enkelt för sig kan man undvika all mjuk plast (räknar ej in plastpåsar, då detta exempel gäller tjockare plast). Plasten mjukgörs genom tillsatser av ämnen som är extra skadliga (t.ex. ftalater) och som vi sedan exponeras för via hud, inandning och eventuellt mat.

Ftalater kan bl.a. finnas i plastgolv (PVC), duschdraperi, plastfolie, parfymämnen och tryck på tröjor som känns kladdiga eller doftar. De värsta ftalaterna är idag förbjudna i de flesta leksaker, men undvik helst mjuka plastleksaker (mer om detta i en kommande lucka).

Bisfenoler  är en grupp ämnen som kan finnas i hård plast och är hormonstörande. Bisfenol A (BpA) är mest omtalad, och har därför fasats bort från en del produkter. Men ibland har man då istället använt Bisfenol F eller S vilka är ungefär lika skadliga. Nöj er därför inte med ”BPA Free” / ”Fri från Bisfenol A” på produkterna. Det ska vara fritt från alla bisfenoler.

Tillsatserna är oftast de som gör plasten ”giftig”.
Utöver bisfenoler och ftalater så har vi värstingarna
Bromerade flamskyddsmedel, och Högfluorerade ämnen/PFAS.
Mer info om tillsatser i plaster.
Myndigheternas samlade insats mot kemi-hoten: SamTox.

Generella tips
# Plast + mat + värme + barn är en dålig kombination.
# Det finns som sagt bättre plaster på marknaden idag, och det finns det många alternativ till plast om man vill ha andra material.
# Majoriteten av Fleece-textil är gjort av plast som kan släppa ut tusentals mikroplastpartiklar vid tvätt. Använd fleecet medvetet så brukar det räcka att man skakar & vädrar istället för att tvätta.
# Hur undvika PFAS + en petition.

denna blogg kan ni finna mer stöd för plastbantning.

Låt inte barn leka med mjuka plastreflexer.
Här hittar ni mer info om plast.

Till julkalendern och de andra luckorna →